22 незабравими цитати от "Море"

Общо цитати в публикацията
21
Публикувана на
December 23, 2021

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Колко пъти човек трябва да ослепее, за да прогледне?

— цитат от романа Счупеният човек на Недко Недков

"Море" Цитати от Джон Банвил

Като цяло, работа не е думата, която трябва да се прилага за моето обучение. Работата е твърде голяма, твърде тържествена. Трудът е за великите. Що се отнася до хора като мен, няма такава дума за нашата дейност - за да е умерено скромна и доста точна. Глезене? Не приемам. Аматьорите се угаждат, а ние сме класа, вид, това, за което говоря - наистина нещо, но във всеки случай професионалисти. Между другото, тапицерът Vuillard и Морис Дени бяха също толкова старателни – ето още една ключова дума за вас – като приятел на Бонар, но, уви, старанието му не е достатъчно. Ние не сме хакери, не сме мързеливи. Дори понякога даваме всичко от себе си, но не сме създадени, фатално не сме създадени за дълги разстояния. Ние довършваме нещата, докато истинският работник - поетът Валери, да, изглежда, това е той - каза, че едно нещо не може да бъде завършено,

— написано в книгата "Море", написана от Джон Банвил

Но в кой момент от всичките ни моменти животът ни не се променя напълно, напълно, до последната, най-решителна промяна?

— издадено в книгата "Море", авторска мисъл от Джон Банвил

Е, почти приключихме с тази година. И откъде ми хрумна, че в замяна ще дойде нещо ново, освен числата в календара?

— написано в книгата "Море", авторски цитат написан от Джон Банвил

Цитати от книгата - "Море"

... И започна нещо ново за мен: деликатна мисия - да остана жив.

— популярен цитат от книгата "Море", авторска мисъл от Джон Банвил

Почти с ужас забелязах как реалността, една непроницаемо вулгарна реалност, поема неща, които, струва ми се, си спомням, и ги разтърсвайки, поставях на местата им.

— издадено в книгата "Море", написана от Джон Банвил

И изобщо - какво са парите? Нищо, по същество, когато, разбира се, ги имате.

— добре познат цитат публикуван в книгата "Море", написана от Джон Банвил

Най-запомнящите се откъси от "Море"

Да, така се разделяте и разклонявате в душите на мнозина. Но и това не е вечно и никакво безсмъртие за вас, не, какво общо има безсмъртието с него. Влачим мъртвите върху себе си, докато се сринем сами, а след това те ще ни влачат малко, докато и те рухнат и така през невъобразими поколения. Спомням си Ана, дъщеря ни Клер ще си спомни Ана и ще си спомни за мен, тогава няма да има Клер, но ще има тези, които ще я помнят, но не ние, не ние, и това ще бъде нашата последна, окончателна смърт. Разбира се, нещо ще остане, изсъхнали снимки, кичур коса, отпечатъци от пръсти, пръски от атоми в стаята, в която издишахме последно, но това не сме ние, ние бяхме - мъртъв прах и нищо друго.

— добре познат цитат публикуван в книгата "Море", авторски текст на Джон Банвил

Мислех си за Ана. Накарах се да се замисля. Упражнението е. Тя се заби в мен с нож, но той започна да забравя. Вече портретът й, който си пазя в главата, се трие, цветовете падат, позлатата слиза. Ами ако изчакам, докато платното е напълно празно? Започна да просветва колко малко я познаваше, тоест колко повърхностно знаеше, колко плоска. не се упреквам за това. Поне може би трябва да бъде. Твърде мързелив, невнимателен, твърде зает със себе си? Да, и това, и друго, и трето, но все пак, според мен, за какво да упреквам - добре, не знаех, добре, забравих? Възможно е той като цяло да е преувеличил възможностите на знанието. Аз се познавам толкова малко, какво друго има да знам.

— добре познат цитат публикуван в книгата "Море", цитат написан от Джон Банвил

Нашите кавги завършиха с това, че се смяхме, дори и горчиво, но въпреки това бяхме смутени, леко засрамени - не от нашия плам, а от неговото отсъствие. Борихме се, за да почувстваме, да се почувстваме истински, а не измъчени същества, каквито бяхме. Това, което бях. Можехме ли, можеше ли да се държа по различен начин? Можех ли да живея по различен начин? Идиотски въпроси. Разбира се, че можеше, но не е живял и няма нужда да питате глупости. Изобщо – къде са те, тези образци на автентичност, по които съм длъжен да подравня изкривеното си аз?

— публикувано на книгата "Море", цитат казан от Джон Банвил

Цитати от "Море" написана от Джон Банвил

Хотелските стаи, дори и най-луксозните, са анонимни; няма какво да обичаш госта, нито леглото, нито охладеният бар, нито дори пресата за панталони, скромно изпъната на внимание до стената. Въпреки всички усилия на архитекти, дизайнери, мениджмънт, хотелските стаи искат да се махнете възможно най-скоро

— популярен цитат от книгата "Море", авторска мисъл от Джон Банвил

Миналото, искам да кажа, истинското минало, означава много по-малко, отколкото бихме искали.

— намерено в книгата "Море", авторски цитат написан от Джон Банвил

Но наистина нищо не се случи, нищо, нищо... просто огромният свят отново безразлично сви рамене.

— публикувано на книгата "Море", авторска мисъл от Джон Банвил

Най-добрите цитати от книгата - "Море"

Не харесвах това, което бях, тоест моето истинско, уникално аз - въпреки че, съгласен съм, самата концепция за истински уникален аз е много условна - но съвкупност от влияния, наклонности, заимствани идеи, класови странности, предоставени за мен в замяна на личност. Вместо това, да. Никога не съм го имал, личност, поне както другите го имат, или си мислят, че е така. Винаги съм бил типично, разбираемо нищо, никой, но хайде, страстно мечтаех да стана неясен човек. Знам какво казвам. Анна, очертах аз от мухата, трябваше да стане средство за моята трансформация. Толкова голямо огледало в цял ръст, в което ще се изправят всичките ми изкривявания. Бъди себе си, защо си? - каза тя в началото на нашия брак, - бъди, имай предвид, не се познаваш, - и всъщност от жалост тя говореше на нелепите ми опити да схвана неизмеримото. Бъди себе си! И вероятно си е помислила: Да, бъди какъвто искаш. Така сключихме пакт с нея, че ще се облекчим един друг от тежкия товар: да бъдем тези, които се виждат в нас наоколо. Тя поне ме спаси от това бреме, но аз - какво направих за нея? Може би не трябваше да я смесвам с този жажда за невежество, може би само аз имах нужда от него?

— написано в книгата "Море", авторски цитат от Джон Банвил

Палмите замечтано пръскат сухи листа Излязох в гневно мълчание и затръшнах вратата, за да не ми идват ушите, влачеха ме като тежък, улегнал аеростат, поех дъх, бутнах с ударите на паметта си Разбрах, че вече не мога да изтърпя всички, тези клони от дървото The Duignans, някои от чиито имена са толкова твърди, толкова истински, - Фермерът Патси, емигрантката Мери и бебето Уили, което е починало - потъпкват моята частна церемония за възпоменаване като неканени бедни роднини на модно погребение. меланхолията ми се сгъсти, саксиите със здравец набъбваха от досада, дирята на миналите радости все още се задържа тук Вълни хващаха с нокти податливия пясък В тъмното небе чайките се издигаха и падаха, като парцали, откъснати от парцали, фенерите с трептящи очи внезапно грабват дървета тъмнината, белезникави, безлистни страшила и също толкова внезапно изчезнаха, паднаха в мрака от двете страни, като окосени от нашата скорост. Какъв крехък съд на тъгата, съд на тъгата, плаваме през глухата тишина през тъмната есенна пътека на паметта ми, замъглена с някакво трептене на мястото, където се извисяват ръцете й. , избягахме от непоносимото настояще в единствената възможно време - в миналото

— издадено в книгата "Море", авторски текст на Джон Банвил

Миналото бие в мен като второ сърце.

— намерено в книгата "Море", цитат казан от Джон Банвил

Незабравими цитати от "Море"

Пакетче за чай е отвратително изобретение, за моето, може би твърде мрачно око, прилича на предмет, разсеяно оставен неизмит в тоалетната.

— публикувано на книгата "Море", авторски цитат от Джон Банвил

В крайна сметка да живееш, да живееш наистина, се смята, означава да се бориш, да действаш и да се осмеляваш, с тъпа глава да пробиеш стената на света, нещо в такъв разрез, но като погледна назад, виждам, че всичките ми сили отидоха основно в прости търсения на подслон, утеха, да, и, моля за извинение, утеха ... Представих си се като пират, който среща всички съперници с бордова сабя в зъбите, а сега - имам да призная, че това е типична самоизмама. Кръв, защита, попечителство, мир - ето какво, оказва се, копнееше душата - да се свие в топлината на утробата, да се свие, да се скрие от студения поглед на небето и вредните земни пари.

— написано в книгата "Море", цитат казан от Джон Банвил

В днешно време, когато само долните слоеве и това, което е останало от „благородните“ смятат за необходимо да се оженят, е прието всички останали да имат партньори, сякаш животът е танц или бизнес проект, дори е трудно, може би , да си представим колко главозамайващ беше скок да подпишеш брачна присъда.

— добре познат цитат публикуван в книгата "Море", авторска мисъл от Джон Банвил

Мъдри цитати от "Море"

При жените винаги е така, забелязах - не се карай, чакай и ще ти стане.

— издадено в книгата "Море", цитат написан от Джон Банвил

Ето, представям си - юмрук, от нищото, по-голямо, ме удря в лицето, дори усещам почукване, чувам как ми се пука и ми е по-лесно. След погребението, когато всички се върнаха в къщата – ужасно, ужасно, немислимо – стиснах стъклото толкова силно, че то се спука в юмрука ми. Доволен гледах как кръвта ми тече, сякаш беше кръвта на заклет враг и го нарязах сърдечно.

— добре познат цитат публикуван в книгата "Море", авторски цитат от Джон Банвил

Колко песни тогава означаваха всички тези копнеж-раздяла-срещи, които, след като се идентифицирахме, взехме за любов.

— добре познат цитат публикуван в книгата "Море", авторски цитат написан от Джон Банвил
Светът в цитати! citatite.com 2015-2022