Цитати от книги

Разгледайте най-известните цитати от книги. Публикувани добре познати фрази, мисли и поговорки в книги.

Цитати от "48 закона за властта"

48 закона за властта

„И все пак вярвам, че нападението е по-добро от предпазливостта, защото съдбата е жена и за да се справи с нея, тя трябва да бъде бита и рита, така че тя се поддава, а не на онези, които бавно се захващат с работата. И като жена тя е приятелка на младите, защото те са по-малко внимателни, по-смели и я опитомяват с по-голяма дързост." Николо Макиавели

Само глупакът изкушава демона на завистта, хвалейки се с победите си.

Парите не придобиват стойност, когато се притежават, а когато се използват.

Цитати от "Сектантски"

Сектантски

- Ти си банално груб. - Не е вярно. Изобщо не съм тривиален, за да бъда груб.

Рекламата не уточнява какво точно сме „не като всички останали“. Хората са принудени сами да измислят собствените си суперсили.

Беден човек! За негово добро жените тичат на всякакви курсове. Забележете, не заради себе си, не. Вашата крайна цел е човек и успех. И това развитие ли е? Тогава какво ще правиш с човека, заради когото е похарчен толкова труд? Ще го развалиш ли или ще го измиеш? Въпреки че първо първият, а след това вторият е най-често срещаният вариант.

Цитати от "Фен знак върху бамбук"

Фен знак върху бамбук

Смелостта не се дава от раждането; смелостта се култивира в себе си като оризово кълнове.

Заповедите и разпоредбите трябва да бъдат разумни, наградите и наказанията справедливи.

Щастието и нещастието вървят ръка за ръка, като предани съпрузи.

Цитати от "Дракони от Вавилон"

Дракони от Вавилон

Тя продаде миналото и бъдещето си, спомените си, младите и зрели години в замяна на безкрайно настояще и специалния късмет, необходим, за да оцелее без чужда помощ в свят като нашия.

Небрежност. Веднъж ми предложиха питие. Харесва ми. И пих още малко. Една ръка е достатъчна, за да държите чашата. И така започнах да пуша, за да не бездейства вторият. След известно време опитах всички възможни напитки с изключение на кръвта, всякакъв вид секс с изключение на посредствения и всякакъв вид престъпления, с изключение на насилствената революция. Всяка стъпка ми беше приятна. Всеки нов житейски опит ме изпълваше с презрение към онези, които нямаха смелостта да го направят.

С всяка изоставена миля той изпитваше нарастваща празнота, нарастващо напрежение, потискащо желание да бъде пренаписан отново; това беше толкова силно, че почти се превърна в молитва. Всяка молитва е опасна. Те или ще бъдат чути, или не. И това е друг въпрос, за кой от изходите ще трябва да съжалявате повече.

Цитати от "Еволюция на всичко"

Еволюция на всичко

Ние възприемаме света така, сякаш е оформен от хора и човешки организации, въпреки че по-често това не е така.

Лукреций твърди, че Вселената няма Създател, че Провидението е измислица и че съществуването няма край или цел, а само безкрайна промяна на създаването и унищожаването, напълно контролирана от случайността.

Нищо не ни доставя по-голямо удоволствие от това да гледаме как друг човек се изпълва с нашите собствени емоции. Адам Смит.

Цитати от "Смърт на кон"

Смърт на кон

Говоренето за жени в множествено число и сегашно време е съвсем нормално за млад мъж; но когато една жена говори за мъже в множествено число и в минало време, това я обезценява дори повече от менопаузата.

Цитати от "Счупено момче"

Счупено момче

... Баба Света, като чу името си, се събуди живо: „Руската жена уби мъжа си унгарец. Горка... Както я разбирам! Леле, бедни! Самата баба Света беше омъжена за унгарец петдесет и пет години. Въпреки че тя не е участвала в смъртта му - съпругът й почина от старост, но със сигурност Светлана Петровна знае нещо, което може да ...

Цитати от "Изкуството да пътуваш"

Изкуството да пътуваш

Ако самите ние сме склонни да забравяме колко голям и разнообразен е светът в сравнение с това, което си представяме, тогава няма смисъл да обвиняваме произведения на изкуството, че вършат същата работа за нас, за да опростим реалността и да изберем само това, което е наистина важно - поне за автора на произведението.

Животът често се държи като най-скучния и неразбираем разказвач, подхлъзвайки ни безкрайни повторения, фалшиви намеци, безсмислени акценти и водещи сюжетни линии.

Има известна чистота както в спомените, така и в очакването за посещение на определено място – именно в спомените и очакванията това място придобива истинската си стойност.

Цитати от "Гедион от Девети дом"

Гедион от Девети дом

В Девети дом те никога не са говорили с Бог с думи. Само чрез щракане на кости, нанизани на плетени въжета, протрити и назъбени.

Цитати от "Повръщаща дама"

Повръщаща дама

Телефонът продължаваше да звъни. Вдигнах телефона. - Здравейте? - ОБИЧАМ ТЕ! - тя каза. — Благодаря — казах аз. - Нямаш какво повече да кажеш? - Не. - Така че да се задавиш с лайна! - каза тя и затвори. Любовта, помислих си на път към банята, изсъхва дори по-бързо от спермата.

Цитати от "Чък и Хък"

Чък и Хък

Какво е щастието – всеки го разбираше по свой начин. Но всички заедно хората знаеха и разбираха, че трябва да живеят честно, да работят усилено и да обичат и ценят тази огромна щастлива земя, която се нарича Съветска страна.

Цитати от "Дете на Икумена"

Дете на Икумена

- Харесваш ли ме. Искаш да ме притежаваш. Веднага. Но ограничението пречи: морал, съмнение в моето съгласие, наказателна отговорност за насилие... Да кажем, че всички ограничения са премахнати. Да кажем, че ме съборихте на пода и постигнахте целта. Ще бъдеш ли щастлив? - За какво говориш? Разбира се, че не! - Отговорът се приема. Вие ще останете доволни. И сега си щастлив. Точно тази минута. Поради ограничения. Превръщане на всяко удоволствие в щастие.

Ограниченията свързват идеалите с реалността.

Всички ограничения водят до щастие. Но има ограничения, които водят до щастието на обществото, въпреки щастието на индивида.

Цитати от "Демоны Дома Огня"

Демоны Дома Огня

В крайна сметка демонът е вечен дух, разрушителна и пресъздаваща сила, което означава, че любовта на демона е безсмъртна.

Имаше ли розата име в самото начало? Адам ли я нарече розата или тя вече съдържаше име? И той само го помнеше или дори не, не си спомняше, изведнъж застана пред него, изправи се като крепостна стена. И не можеше да мине през стената на знанието, за да нарече розата по различен начин, както би искал. Бащата вдигна стена пред себе си. От добри намерения, както винаги прави нашият Небесен Отец, той ви заповяда да повикате душите на живите, така че преценете сами дали това е жива душа или не. Имате ли право да я назовете? Имаш ли право да я наричаш по друг начин? Адам се замисли. И розата си остана роза. И не попита никого как да бъде роза.

Вратите са книгите, които четете. Натрупан опит. Извънземен вид. Друг свят. Никога не ви е хрумвало, че корицата на истинска хартиена книга изглежда като врата. Отваряш го - и се оказваш на различно място: има различни къщи, различни стаи и хора - също различни.

Цитати от "Недостойни"

Недостойни

Любовта не е изстрел или удар, любовта е растение, което трябва да се отглежда.

И защо смятам действията му за нещо специално? Глупав въпрос обаче. Моето отношение прави всички негови действия специални.

Валиус го погледна почти със съжаление. — Понякога си просто като ръждясал нож, Бърт.

Цитати от "Блестящи сълзи"

Блестящи сълзи

- Ако войник посвещава свободното си време на оръжията си или придобиването на ново умение, това е добър войник

Умният и тънък политик граф Етуш смяташе за необходимо да знае за религиозните ограничения на народите. - Вярата е това, което дава на човека сили да живее - обичаше да казва той, крачейки от прозорец на прозорец, - като знаеш към каква вяра се придържа човек, можеш да му дадеш надежда или да я отнемеш.

Цитати от "Самоубийство"

Самоубийство

- Тихо... чуваш ли... - Не... А ти? - И аз не чувам нищо.

- Наистина имам нужда от вас, другарю Калабушкин. - (Зад вратата). Колко е необходимо? - Като мъж. - (Зад вратата). Каква си, каква си, Мария Лукяновна. Тихо. - Вие, разбира се, другарю Калабушкин, не сте за това, но помислете само, другарю Калабушкин, аз съм сам, съвсем сам. Какво да правя, другарю Калабушкин? - (Зад вратата). Избършете се със студена вода, Мария Лукяновна.

Какво си ти, Мария, мислиш: ако съм човек без заплата, значи вече мога да бъда регулиран по всякакъв начин?

Цитати от "Кукла съветник"

Кукла съветник

...последният дракон беше убит от некромантите от Оазис преди четиристотин години.При това избухнах в сълзи. Отначало не повярвах, защото как се случва в приказките? Героят беше убит, а той - бам! - и оцеля. И се оказва, че той не е умрял, а ако е умрял, не е той. Тя прегледа няколко страници, истории, глави. Разбрах, че това е всичко. Наистина всичко, което се пише за крилатите зверове. Сълзи от само себе си бликнаха от очите ми.

Сорел разбираше отлично, че външният му вид е далеч от мечтата на момиче и посреща всичките ми опити да се сприятелим с недоверчивото кривогледство на сливово-черни очи със златни точки. И това на фона на хубави страници и млади рицари, които ме провъзгласяват за дама на сърцето, но всъщност, който искаше само... просто който искаше, спечели още повече.

Обещаваща анотация, куп ентусиазирани читатели, положителни отзиви, висок рейтинг - и така реших да опитам отново да прочета фантастичното произведение. Предишният ми опит беше меко казано жалък. Единствената работа, която оцених с висока оценка, беше „Казвам се Фокс“. Между другото, това също стана стимул за четене на „Куклата на съветника“, защото сюжетът на двете произведения е малко сходен – в центъра на романите е момиче-воин със силен характер и трудна съдба. Започнах да чета "Куклата на съветника" бях възхитена. Най-накрая намерих достойно парче в гореспоменатия жанр. Малко момиче зад гърба си, което има трудно детство и мрачно бъдеще, случайно попада в ръцете на циничен и мрачен манипулатор. Че, че в политическите му интриги тя ще заема водеща позиция - това е ясно още от първите страници, но фактът, че до този момент тя ще премине през труден и дълъг път на обучение за мен се оказа приятна изненада. Обикновено авторите не се напрягат и описват проучванията буквално в десет страници. И се оказва, че формирането и развитието на героя се случва наред с други неща, а не пред очите на читателите. В „Куклата на съветника“ всичко е точно обратното. Творбата е фантастична с ясно изразен средновековен пристрастие. Но едновременно с историческата посока магията също е от голямо значение (различни амулети, заклинания, телепортации, неявна магия). Но светът, показан от автора, остана загадка за мен. Не можах да събера нито една снимка на фона, през който се развиват събитията. Необичайни страни, нова религия, неразбираеми проклятия, сложната политическа система и необичайните животни са подправени с чудовища, призраци, растяща гора и магически принадлежности. Понякога се бърках в непознати имена и с болка си спомнях "Какво е това?" Светът, описан от автора, е много многостранен и променлив. Надявам се втората книга да даде по-пълна картина на сцената.Четенето на книгата беше съпроводено с резки промени във вниманието ми. В началото беше невероятно интересно и не можех да се откъсна от книгата. Докато четях, интересът ми намаля и на моменти малко се отегчавах (този период започнах след среща с матикора). Но когато героинята влезе в играта на графа, аз отново свикнах с живота й. Хубаво е, че романтичната линия на романа е на заден план, защото отношенията между Лира и Раду са доста особени, а понякога и отблъскващи. Бруталността и ясното господство на графа, за които Лира е само малко зъбно колело в хитра и опасна игра, личи от първите страници. Надявам се във втората книга Лира да успее да се отърве от потисничеството и да се освободи от ръцете на агресивен манипулатор. Произведението не е лошо, но за назования жанр е отвъд похвала. Имам удоволствието да продължа запознанството си с автора и сериала.

Цитати от "Олга: Горска принцеса"

Олга: Горска принцеса

На прощалното пиршество присъстваха старейшини от всички околни градове. Това напомни на Олег и Малфрид за сватбата им преди две години: те седяха на почетни места, облечени в най-добрата си цветна рокля, едновременно бледи и напрегнати, очевидно очаквайки с нетърпение, когато всичко свърши. И нито яде, нито пие нищо - точно като на сватба. Продължителното сбогуване и несигурността за бъдещето ги изтощиха, без да оставят енергия за радост.

В едно мъдрият Ода нямаше късмет: трябваше да надживее синовете си и мнозина вярваха, че това е цената за твърде изключителните му успехи. В крайна сметка съдбата не дава нищо за нищо и ако позволи на човек да се издигне повече, отколкото може да очаква, неговото потомство ще трябва да плати за това.

Плесковска Рус, позната й по-рано, почиташе различни богове - славянски, северни, чуд и дори Голиад; това не й пречеше да живее в хармония, а разликата в ритуалите беше незначителна. И тъй като те съвместно принасяха жертви, се подразбираше, че боговете заедно ще ги приемат. Но сега сякаш слънчев лъч проблесна в далечината зад облаците: за миг изглеждаше, че някакво непознато божество разтваря широко ръце, готово да приеме всеки безразборно, от всякакъв вид, племе и език. Един - за всеки, който носи титлата "мъж". Тук, в Киев, където „всеки“ е толкова различен, би било съвсем подходящо.

Цитати от "Защо такъв добър живот би бил толкова добър за мен? Креативна антивирусна програма за мозъка"

Защо такъв добър живот би бил толкова добър за мен? Креативна антивирусна програма за мозъка

Маската е способността да гледаш. Ролята е определен емоционален коридор, в който могат да се преживеят само определени емоции.

Примирие идва само ако има общо свободно време, обща цел или общ враг.

Само гордата душа изпитва унижение. Степента на гордост показва степента на унижение. Не можете да унижавате човек, можете да предприемете действия, след които той ще се почувства унизен.

Цитати от "Черна булка"

Черна булка

При тези думи Айдер направи болезнена гримаса и раменете му увиснаха. „Страхувам се, че това не е така. Не напразно тя попита дали си в тежест. Страхувам се... тя иска да те отнеме от мен. - Извинете, какво?! Каквоооо!!! Подскочих от възмущение. - Вие..! Как можа да си помислиш това?

Кралица Брис ни прие като равни. След толкова години, когато тя си позволи открито да бъде тормозена, това означаваше само едно. Някога имаше игри. Сега започва война на живот и смърт. Но имаше едно предупреждение. И аз не смятах да се отказвам.

И тогава кралицата най-накрая благоволи да ни забележи. Не знам какво гадно щеше да каже, защото устата й вече беше отворена. Но когато видя тъмна рокля на вещица върху мен, тя се изкриви, сякаш й се беше явил призрак. Известно време тя се взираше в роклята на Уейлин, без да спира, след това кралица Брис ме вдигна с омразен поглед и вместо подготвен шип изобрази усмивка, която вероятно трябваше да означава усмивка.